Angielska wersja strony

Festiwal zdrowej żywności

Przez cały rok realizowaliśmy projekt o zdrowym stylu życia, poznaliśmy wiele zagadnień w teorii, więc przyszedł czas też na praktykę. Uczniowie klas 4-6 w czasie festiwalowego dnia musieli wykazać się znajomością zasad zdrowego żywienia i pomysłowością, żeby posiłki, które przygotowywali były i zdrowe, dobrze smakowały i były „atrakcyjne dla oka”. Uczniowie przygotowali posiłki na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie oraz lekką przekąskę, a także świeże soki i koktajle. Na degustację oraz prelekcję o zdrowym odżywianiu zaproszone zostały klasy młodsze szkoły podstawowej, a w rolę dietetyków i ekspertów wcielili się uczniowie klas starszych. Potrawy wyglądały bardzo apetycznie, więc szybko znikały z talerzy i kubków.

Przed nami jeszcze finał projektu – konkurs wiedzy, który podsumuje nasze tegoroczne przedsięwzięcie, a na zwycięskie klasy będą czekać nagrody.

Autorka informacji: Anna Gumienna

Email
Facebook
Twitter