Angielska wersja strony

DYPLOM DESERANTA

Dnia 28 I 2014r. klasa IIIa udała się na warsztaty do do Manufaktury Czekolady. Była to długo oczekiwana przez dzieci wycieczka. A było na co czekać!

Dzieci przywitał miły pan cukiernik o imieniu anioła – Gabriel. Na początku wszyscy założyli stosowne fartuszki i czepeczki. Pan Gabriel wyjaśnił dzieciom, w jaki sposób przygotowuje się czekoladowe pralinki, wskazał warsztat pracy dzieci i… wszyscy z zapałem ruszyli do pracy, słodkiej pracy! Trzeba było z nugatowej lub truskawkowej masy wycinać lub formować pralinki, a następnie maczać je w białej lub mlecznej czekoladzie, obtaczać w wiórkach lub płatkach. Na koniec warsztatów dzieci podpisywały płynną czekoladą białe tabliczki czekolady. Słodkie resztki, jak również świeże pralinki można było konsumować.

Po skończonej pracy dzieci zostały zaproszone na pyszne kakao. Na koniec słodkich warsztatów dzieci otrzymały ślicznie zapakowane własne pralinki oraz „dyplomy deseranta”. Wracały do szkoły dumne i bardzo zadowolone.

 

Email
Facebook
Twitter