Wykład dr. Bronisława Pabicha w Instytucie Matematyki UJ | Liceum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego | Kraków

LO z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego TSSP

Wykład dr. Bronisława Pabicha w Instytucie Matematyki UJ

W ramach  comiesięcznych spotkań matematyków 16 stycznia udaliśmy  się do Instytutu Matematyki UJ, gdzie w kolejnym wykładzie dr Bronisław Pabich  w bardzo przystępny sposób  przedstawiał  twierdzenia Pappusa-Guldina – dwa twierdzenia stereometrii, ułatwiające obliczanie pola powierzchni obrotowej oraz objętości bryły obrotowej w oparciu o położenie środka masy obracanej krzywej lub figury. 
Zademonstrował także metody wyznaczania środka ciężkości figur płaskich oraz objętości brył obrotowych (m.in. TORUSA) , mówił o wybitnych polskich matematykach m.in. profesorze Stefanie Banachu, kontynuatorze  rozważań i twierdzeń Guldina. Dowiedzieliśmy się także o zastosowaniach reguł Guldina w technice, np. przy budowie masztu w Chorągwicy. Już wiemy, że ma on 315 m wysokości  i jest najwyższym obiektem Małopolski.


Po wykładzie udało  się nam zrobić pamiątkowe zdjęcie z prelegentem. Na następny wykład wybieramy się  na Uniwersytet Pedagogiczny 20 lutego, na godzinę 16.30. Zapraszamy wszystkich  chętnych na przyjrzenie się rozważaniom na temat  “Wieże z Hanoi i  tworzenie fraktali.”

Autorem informacji i organizatorem wyjścia był J. Marzec

Liceum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego w Krakowie

ul. Piotra Michałowskiego 10
31-126 Kraków
Zobacz numer telefonu
Zobacz numer telefonu
e-mail:
liceum@tssp.krakow.pl
szkolapodstawowa@tssp.krakow.pl
zarzad@tssp.krakow.pl

Numer konta bankowego
Krakowski Bank Spółdzielczy
33 85910007 0021 0053 1807 0001
    
Inspektor Ochrony Danych Osobowych: Julia Szablowska
ochronadanych@tssp.krakow.pl

Galeria

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close