Fraktal na stulecie. Wykład dla uczniów zainteresowanych matematyką | Liceum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego | Kraków

LO z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego TSSP

Fraktal na stulecie. Wykład dla uczniów zainteresowanych matematyką

W dniu 22 listopada zainteresowani matematyką uczniowie liceum i gimnazjum P. Michałowskiego wzięli udział w wykładzie  pt. “Fraktal na stulecie” wygłoszonym przez dr. Karola Gryszkę z Instytutu Matematyki UP.  

Fraktale zostały wymyślone przez matematyków na początku XX-wieku. Kryją one w sobie zadziwiającą tajemnicę jaką jest ich ‘nieskończone samopodobieństwo’. Oznacza to, że dowolnie mały jego kawałek, odpowiednio powiększony, przypomina do złudzenia cały zbiór lub jego znaczną część.  

Fraktale obecne są w otaczającym nas świecie. Ich piękno widzimy przede wszystkim w przyrodzie. 

Dr Gryszka szczególną uwagę zwrócił na fraktal zwany Trójkątem Sierpińskiego. Dowiedzieliśmy się o metodach generowania tego trójkąta takich jak gra o życie i gra w chaos. Zachęcamy do zapoznania się z konstrukcją tego niezwykle ciekawego pod względem matematycznym obiektu.

foto: https://celticawitch.wordpress.com/2012/09/18/amazing-fractals-in-nature/

foto: https://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/blogs/14-amazing-fractals-found-in-nature

foto: http://worldbizarre-things.blogspot.com/2012/11/11-fascinating-fractals-in-nature.html

gif: https://gifer.com/en/7T6h

Liceum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego w Krakowie

ul. Piotra Michałowskiego 10
31-126 Kraków
Zobacz numer telefonu
Zobacz numer telefonu
e-mail:
liceum@tssp.krakow.pl
szkolapodstawowa@tssp.krakow.pl
zarzad@tssp.krakow.pl

Numer konta bankowego
Krakowski Bank Spółdzielczy
33 85910007 0021 0053 1807 0001
    
Inspektor Ochrony Danych Osobowych: Julia Szablowska
ochronadanych@tssp.krakow.pl

Galeria

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close