Mimo pandemii i lockdownu udaje nam się organizować „wyjścia” na wykłady i warsztaty organizowane na uczelniach. Dzisiaj dwie grupy z klas drugich, uczące się języka niemieckiego, wzięły udział wraz z nauczycielkami w wirtualnym Dniu Instytutu Filologii Germańskiej UJ. Nasi uczniowie wysłuchali wykładu dr. Pawła Moskały pt: “Essen in Deutschland und in Österreich”, po którym byli w stanie rozróżnić “Blumenkohl” od Karfiol, (kalafior), a Palatschinken od Pfannkuchen, czyli naleśników.
Podczas warsztatu prowadzonego przez mgr. Michaela Gansera pogłębiliśmy swoją wiedzę lingwistyczną. Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób można łatwiej zrozumieć dialekt austriacki. Posłuchaliśmy kilka hitów śpiewanych w dialekcie.
Zajęcia prowadzone przez pracowników UJ były miłą odmianą od normalnych zajęć, a także okazję do pogłębienia znajomości języka obcego, jak i kultury krajów niemieckojęzycznych.
Autorka informacji: K. Danilewska
Organizatorki imprezy: K. Danilewska i M. Kanp – Illg