Co to jest stylometria? | Liceum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego | Kraków
logo szkoły

LO z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego TSSP

Ranking perspektywy - srebro

Co to jest stylometria?

W piątek, 3 grudnia, odbyły się warsztaty w języku angielskim dotyczące zastosowania matematyki w badaniach literackich. 

Pani Dominika, doktorantka szkoły nauk humanistycznych na UJ, poprowadziła zajęcia ze stylometrii, przedstawiając historię tej dyscypliny. Dowiedzieliśmy się jak metody statystyczne okazywały się pomocne w rozpoznawaniu stylu oraz autorstwa wybranych dzieł literackich (w tym również tych, których autorstwo przez długi czas pozostawało tajemnicą). Pani Dominika przedstawiła także mapy literatury stworzone w oparciu o obliczenia deltą Burrowsa. Na tych mapach dzieła najbardziej podobne pod względem frekwencji najczęściej występujących słów (MFW’s) grupowały się razem. 

Spotkanie zakończyło się quizem oraz wspólną dyskusją.

IMG 20211203 134648 504 Easy Resize.com  1024x768

Stylometria Prezentacja 1024x575
Stylometria Prezentacja2 1024x573 Stylometria Prezentacja3 1024x572 Ostatnie Zdj 1024x940 IMG 20211203 135017 421 Easy Resize.com  1024x768
Liceum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego w Krakowie

Liceum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego w Krakowie

ul. Piotra Michałowskiego 4
31-126 Kraków
Zobacz numer telefonu
Zobacz numer telefonu
e-mail:
liceum@tssp.krakow.pl
szkolapodstawowa@tssp.krakow.pl
zarzad@tssp.krakow.pl

Numer konta bankowego
Krakowski Bank Spółdzielczy
33 85910007 0021 0053 1807 0001
    
Inspektor Ochrony Danych Osobowych: Julia Szablowska
ochronadanych@tssp.krakow.pl

Galeria

Najnowsze zdjęcia galerii 1 Najnowsze zdjęcia galerii 2 Najnowsze zdjęcia galerii 3 Najnowsze zdjęcia galerii 4 Najnowsze zdjęcia galerii 5 Najnowsze zdjęcia galerii 6 Najnowsze zdjęcia galerii 7 Najnowsze zdjęcia galerii 8 Najnowsze zdjęcia galerii 9

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close