Tydzień na Malcie | Gimnazjum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego | Kraków

Gimnazjum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego TSSP

Tydzień na Malcie

Od 7 do 14 maja uczniowie TSSP uczyli się języka angielskiego i poznawali historię, kulturę i zabytki Malty. Dwudziestogodzinny kurs prowadzony był przez świetną kadrę European School of English w St. Julian’s. Oprócz rozkoszowania się śródziemnomorską pogodą i przyrodą, uczniowie poznawali historię Malty: od starożytności do dnia dzisiejszego. Zobaczyli kamieniołomy, z których wydobywany jest główny materiał budowlany Malty – wapień, odwiedzili małą hutę szkła, z którego słynie wyspa, zwiedzili Vallettę – dzisiejszą stolicę Malty oraz historyczną stolicę: przepiękną Mdinę (szczególna atrakcja dla wielbicieli ‘Gry o tron’!). Mogli pospacerować po uroczej wiosce rybackiej Marsaxlokk, zobaczyć słynny kościół Mosta Dome, niesamowitą formację skalną Blue Grotto i stanąć na klifach Dingli. Spędzili także kilka godzin na malowniczej, choć bezlitośnie pozbawionej cienia wyspie Comino, nazywanej wyspą tymianku: jego zapach towarzyszy tam na każdym kroku. Niektórzy weszli do krystalicznie czystej wody Błękitnej Laguny, a wszyscy przekonali się, że na maltańskie słońce trzeba naprawdę uważać… Rejs po zatokach wokół Valletty i spacer po mniej znanej, ale ciekawej Florianie zakończył tydzień na Malcie. 

Autorka informacji: Anna Tadla – Bryndza

Gimnazjum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego w Krakowie

ul. Piotra Michałowskiego 10
31-126 Kraków
Zobacz numer telefonu
e-mail:
szkolapodstawowa@tssp.krakow.pl
liceum@tssp.krakow.pl
zarzad@tssp.krakow.pl

Numer konta bankowego
Krakowski Bank Spółdzielczy
33 85910007 0021 0053 1807 0001
    
Inspektor Ochrony Danych Osobowych: Julia Szablowska
ochronadanych@tssp.krakow.pl

Galeria

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close