Eksperymenty ze wstęgą Möbiusa i nie tylko | Gimnazjum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego | Kraków

Gimnazjum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego tSSP

Eksperymenty ze wstęgą Möbiusa i nie tylko

Matematyka jest czasem trudna ale zawsze piękna. Uczniowie naszego liceum i gimnazjum  uczestniczący w  wykładzie wygłoszonym w dniu 8 lutego przez dr Mariusza Jużyńca na Politechnice Krakowskiej przekonali się, że matematyka może być również zdumiewająca.

Temat wykładu “Wycinanki jedno i dwustronne w oparach płynu do baniek, napędzane wkrętarką w towarzystwie enancjomerów” dawał dużo do myślenia. Uczniowie naszej szkoły pod opieką pani Werońskiej i pana Marca podczas wykładu mieli okazję eksperymentować ze wstęgą Möbiusa i przekonać się, na czym polega niezwykłość tej powierzchni. Wstęga Möbiusa to  zwykły pasek papieru ze sklejonymi końcami tylko z jednym obróconym przed sklejeniem o 180°.

Ten szczególny topologiczny obiekt opisał po raz pierwszy w 1858 roku niemiecki matematyk i astronom August Ferdynand Möbius i stąd wstęga wzięła swoją nazwę.

Takie wstęgi są popularnymi motywami zdobniczymi. Można je znaleźć np.:

  • w logo firmy Renault autorstwa Victora Vasarely’ego,
  • na belgijskich znaczkach pocztowych jako symbol poczty Beneluxu,
  • w symbolu recyclingu, czyli procesu transformacji zużytych odpadów w gotowe do ponownego użytku materiały, którymi wcześniej były (następuje powrót do punktu wyjścia, jak na wstędze Möbiusa).

Autorka informacji: Hanna Werońska

Gimnazjum z Oddziałem Dwujęzycznym im. Piotra Michałowskiego w Krakowie

ul. Piotra Michałowskiego 10
31-126 Kraków
Zobacz numer telefonu
e-mail:
szkolapodstawowa@tssp.krakow.pl
liceum@tssp.krakow.pl
zarzad@tssp.krakow.pl

Numer konta bankowego
Krakowski Bank Spółdzielczy
33 85910007 0021 0053 1807 0001
    
Inspektor Ochrony Danych Osobowych: Julia Szablowska
ochronadanych@tssp.krakow.pl

Galeria

Kontynuując korzystanie z witryny, zgadzasz się na stosowanie plików cookie. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close