Angielska wersja strony

Aktywne Dzieciaki i historia obwarzanka krakowskiego

 

Mieszamy ze sobą cukier, sól, mąkę, drożdże i wodę, skręcamy ze sobą dwie sulki, obwarzamy w gorącej wodzie, posypujemy makiem, solą lub sezamem i wypiekamy. Wyjmujemy z pieca pyszny obwarzanek!

Tak oto kulinarnie spełniały się Aktywne Dzieciaki podczas sobotnich zajęć 5 listopada, poznając jednocześnie historię i tradycję najbardziej znanego krakowskiego wypieku liczącego już ponad 600 lat! Oprócz tego zrobiły test obwarzanka, czyli zmierzyły go i zważyły. Dowiedziały się jaka jest różnica między preclem a obwarzankiem, oraz czym jest: Chronione Oznaczenie Geograficzne. Przy tym dobrze się bawiły rozwiązując rebusy, a na koniec mogły skonsumować tradycyjny przysmak stanowiący dziedzictwo kulinarne Krakowa. Zwieńczeniem tych unikatowych zajęć było otrzymanie Dyplomu Mistrza Rzemiosła Piekarskiego. To były naprawdę smakowite warsztaty!

Autorki informacji: Jolanta Kowalczyk (tekst), Dorota Horąży (zdjęcia)

Email
Facebook
Twitter